Hoe verzorg je je sieraden met edelstenen kralen en zoetwaterparels?

H

Je sieraden met edelstenen kralen of zoetwaterparels hebben af en toe een beetje aandacht nodig. Door het dragen kan er aanslag op komen en ook tussen de kralen kan zich wat vuil ophopen. Als je je sieraden vaak draagt, is het wel zo hygiënisch om ze af en toe te reinigen.

Sterling zilveren sieraden kun je natuurlijk ook schoonmaken en oppoetsen met een zilverpoetsdoekje. Deze zijn verkrijgbaar bij een huishoudwinkel.

love-found2.jpg

Edelstenen kralen schoonmaken

Uiteraard moet je edelstenen kralen altijd voorzichtig schoonmaken. Je kunt ze een tijdje in een lauw sopje leggen, met afwasmiddel. Laat ze vooral niet te lang weken, maximaal 15 minuten, want dan trekt het te veel in. Leg je sieraden daarna op een stuk keukenrol en laat ze uitdruipen. Droog ze daarna zorgvuldig af met keukenrol zodat er zo min mogelijk vocht achterblijft.

Bij hardnekkig vuil kun je gebruik maken van een zachte tandenborstel, waarmee je achtergebleven vuil wegpoetst. Gebruik hiervoor altijd een nieuwe, zachte tandenborstel, want bij een gebruikte tandenborstel kunnen er restjes tandpasta zijn achtergebleven en dat kan mogelijk krassen. Sommige edelstenen kralen kunnen daar wel tegen, maar de zachtere stenen kralen zoals fluoriet, maansteen, opaal of toermalijn waarschijnlijk niet. Dus voor de zekerheid beter van niet.

Gebruik de tandenborstel alleen als je nog vuil ziet zitten, anders niet.

golden-brown-ketting3.jpg

Zoetwaterparels schoonmaken

Zoetwaterparels zijn nog iets kwetsbaarder dan edelstenen kralen, omdat ze zachter zijn. Als je een ketting met zoetwaterparels hebt die geknoopt is op parelzijde, mag je de ketting niet natmaken. Daardoor zal de parelzijde zeker uitrekken en komen de knoopjes en zoetwaterparels te ver uit elkaar. Dan is je ketting echt beschadigd en moet hij opnieuw worden geknoopt. Zo’n ketting kun je dus alleen voorzichtig borstelen en eventueel poetsen met een stukje keukenrol.

Met een beetje onderhoud heb je het langste plezier van je sieraden met edelstenen kralen en zoetwaterparels. Tot slot: doe ze altijd af onder de douche, want al dat vocht wordt al snel te veel.