Wat is het verschil tussen een Donzen dekbed en een synthetische?

W

Er is altijd verwarring geweest bij aankopers of ze nu voor een Donzen dekbed moeten gaan of voor een synthetische variant. Deze 2 typen hebben grote verschillen en voordelen. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals warmte, design en aankoopprijs wanneer de keuze moet gemaakt worden tussen de twee.

 

Gewicht

Synthetische dekbedden wegen minder dan natuurlijke Donzen dekbedden. Allebei de soorten zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten maar een synthetisch dekbed met 800 gram vulling zal lichter wegen dan een natuurlijk donsdeken met dezelfde vulling.

Vulling

Donzen dekbedden gebruiken natuurlijke dons of veren als vulling. Er zijn twee typen dons beschikbaar: Eendendons en Ganzendons. Synthetische donsdekens aan de andere kant, gebruiken polyester of katoen als vulling. Dit zorgt voor verschillen in onder andere warmte efficiëntie, potentiële allergische reacties en comfort.

Allergenen

Een synthetisch dekbed is de beste keuze voor mensen die kampen met allergieën. Donzen dekbedden en veren hebben een grotere kans om allergische reacties te veroorzaken. Natuurlijke dons en veren verzamelen makkelijker stof; huisstofmijten genieten van zo’n plaatsen. Jammer genoeg zijn huisstofmijten een grote veroorzaker van allergische reacties. Met andere woorden, als je weet dat je last hebt van allergieën kun je beter kiezen voor een synthetisch donsdeken.

Onderhoud

Natuurlijke donsdekens vragen meer tijd om schoon te maken dan synthetische donsdekens. Je kunt een natuurlijk donsdeken in de wasmachine steken maar dit zal zo’n 5 à 7 uur duren. De vulling van synthetische donsdekens drogen veel sneller dan natuurlijke dons en veren, synthetische donsdekens vragen wel frequenter onderhoud dan een natuurlijk donsdeken.

Hou rekening met al deze factoren en je zult niet langer twijfelen welke soort je moet kiezen. Hou in het achterhoofd dat natuurlijk dons duurder is dan synthetische dons. Natuurlijke dons geeft wel meer comfort en isolatie dan synthetische dons. Dus ik suggereer om te kiezen voor natuurlijke dons als je geen reden hebt om synthetische dons te kiezen. Op http://dons.startpagina.nl/ vind je nog veel meer informatie over Dons en donssoorten.