Je bed verschonen? Hoe pak je dat aan?

J

De woonkamer wordt soms meerdere keren per week verschoond, terwijl datzelfde geldt voor de badkamer. Toch wordt de slaapkamer minder vaak aangepakt, terwijl vooral het bed ook regelmatig wordt overgeslagen. En dat is spijtig. Want het is toch de plek waar we een derde van ons leven in doorbrengen. En de plek waar per week gedurende 56 uur zweet wordt achtergelaten.

Voorkom een hoop narigheid

Bedden zijn bronnen voor stoffen, bacteriën, huisstofmijten en allerlei andere soorten narigheid. In principe kan er gesteld worden dat we op een berg aan nare, menselijke afscheidingen liggen. Sta om deze reden dus stil bij het schoonmaken van de slaapkamer en dan met name het bed. Wordt dit vaak genoeg gedaan?

Hoe vaak verschonen?

In verschillende onderzoeken komt naar voren dat één keer per week verschonen acceptabel is. Zodanig worden huisstofmijten, bacteriën en allergenen tot een minimum beperkt. Doorgaans geldt daarbij dat de lakens in de zomermaanden frequenter worden gewassen dan tijdens de winter. Dit komt vooral omdat we in de warmere maanden meer transpireren.

Hoe zit het met het beddengoed?

Bedden dienen één keer per week te worden verschoond, terwijl eens per twee weken in de wintermaanden ook acceptabel is. Voor het beddengoed geldt dat deze gescheiden moeten worden gewassen. De afmetingen van het beddengoed belemmeren namelijk een goede wasbeurt, wanneer deze tegelijkertijd in de wasmachine worden gegooid. Probeer dat dus te vermijden. Afzonderlijk wassen zorgt ervoor dat er focus wordt gehouden op de specifieke onderdelen.

Heter, is dat ook beter?

De verschillende materialen hebben als gevolg dat er ook verschillen wasinstellingen gelden. Staat er in de wasinstructie van het beddengoed dat je deze op een warme temperatuur kunt wassen? Volg deze instructie dan ook op. Hoe warmer er wordt gewassen, hoe beter het bed wordt gedesinfecteerd. Globaal gezien wordt hier 60 graden bij aangehouden.

» Meer advies over alles omtrent de slaapkamer en boxsprings? Onze boxspring experts helpen je graag verder.