Lichaam Tips Verzorging Zorg

Voorzorgsmaatregelen en pijnbestrijding bij een dazensteek

V

Trek extra kleren aan

De steek van de daas kan erg pijnlijk zijn doordat ze het slachtoffer achterlaat met een koortsachtig, snerpend gevoel. U kunt allerlei acties ondernemen om te voorkomen dat u door een daas gestoken wordt. Draagt u bijvoorbeeld extra dikke, of een extra laag kleding. Dazen hebben een relatief agressieve beet en met de juiste kleding kunt u dergelijke beten onschadelijk maken.


Zet een dazenval

Om een einde te maken aan een dazenplaag kunt u er ook voor kiezen om een dazenval klaar te zetten in de buurt waar de dazen rondrazen. De dazenval geurt een bepaald stofje die het signaal naar de dazen uitzendt dat er daar, waar de geur vanaf komt, iets eetbaars voor de daas te halen valt. Zo lokt u de dazen naar een speciaal gif dat de dazen de das om zal doen. Door het gebruiken van een dazenlokdoosje kunt u in één klap een einde maken aan de tirannie van een groepje dazen.


Gebruik speciale zalf tegen dazenbeten

Wanneer u reeds gestoken bent door een daas, zijn er allerlei manieren om de pijn te verzachten. U kunt bijvoorbeeld allereerst de plek waar u gestoken bent met een nat washandje schoonmaken. Daarnaast zijn er diverse zalven op de markt die ervoor zorgen dat de plaats waar u door de daas gestoken bent, niet gaat ontsteken. Deze zalven bevatten bepaalde stoffen die het gif in het steekwondje neutraliseren en onschadelijk maken. Tegen de duizeligheid of hoofdpijn kunt u eventueel een aspirine innemen.


Laat u een antibiotica-kuur voorschrijven

Indien u meerdere malen op dezelfde plek door een daas gestoken bent, of wanneer een door u aangeschafte zalf niet blijkt te werken, raden artsen en deskundigen aan om de huisarts of plaatselijke apotheek een antibioticum voor te laten schrijven. Het antibioticum is uitermate slagvaardig in gevallen waarbij de steekplek ontstoken raakt. Laat u omtrent het antibioticum eerst instrueren voor gebruik.