DNA Testen

D

Talent

Zou iemand echt geboren zijn met meer talent dan de ander? Zouden sommige mensen meer aanleg hebben dan anderen voor bijvoorbeeld sport? Waarom kan iemand beter voetballen dan de ander? Heeft het met de genen te maken? Het DNA van de mens? Of heeft het eigenlijk niets met “aanleg” te maken maar meer hoeveel je iets doet? Hoe meer je iets oefent hoe beter je erin wordt toch?

Er zijn mensen die geloven dat dingen “nature” zijn. Oftewel je bent er mee geboren. Dit geldt voor talent maar ook je gedrag en hoe je dingen bekijkt. Sommige mensen geloven in nurture. Oftewel nature vs nurture. Heeft de omgeving, het milieu en de opvoeding je vormen wie je bent en waar je goed in bent.

Er zijn in het verleden experimenten gedaan om te testen wat nou waar is. Of nurture (je omgeving) of nature (je dna) waar is. Het interessante is dat er geen echte conclusie eruit is gekomen. Er is geen definitieve antwoord op de vraag nature of nurture.

DNA testen

Er zijn op internet zogenaamde DNA testen die je kan kopen om dit te testen. Wat nu klinkklare onzin is om er achter te komen of je nu wel of geen talent hebt voor een specifiek iets. De beste manier om daar achter te komen is door het gewoon te gaan doen.

Soms komen mensen pas na jaren erachter of ze wel of geen talent hebben. Maar in de meeste gevallen komen kinderen, vooral de ouders daar al achter komen als de kinderen nog vrij jong zijn. Ondanks dat je geen of wel talent hebt er zijn zat mensen die geloven dat hard werken talent altijd verslaat.

We hadden het over nature vs nurture en DNA testen. Hoewel je geen DNA testen moet gebruiken om er achter te komen of wel of geen talent hebt kunnen DNA testen wel handig zijn voor andere dingen. Bijvoorbeeld erachter te komen of iemand de biologische vader is. Ook wordt het gebruikt in onderzoeken als iemand dood is gevonden tijdens een crimineel onderzoek.