Tips Zorg

Waar heb je recht op met betrekking tot kraamzorg?

W

Als je kindje net is geboren, breekt er een drukke en spannende periode aan. Er moet veel gebeuren en als je dit allemaal alleen zou moeten doen, zie je door de bomen het bos niet meer. Zeker na een bevalling, waarna je nog goed moet herstellen. Daarom heb je in Nederland recht op kraamzorg. Maar waar heb je precies recht op?

Wat doet een kraamverzorgende?

In de kraamtijd, na de bevalling, is de kraamverzorgende er om jou en je baby te helpen verzorgen. Dit is erg fijn, want na je bevalling moet je nog rustig aan doen en je eventuele partner kan ook niet alles alleen doen. Een helpende hand is dus erg fijn. In de kraamtijd let de kraamverzorgende goed op de gezondheid van jou en je baby. Denk aan het opnemen van de temperatuur, het bekijken van je hechtingen, helpen met douchen en aankleden, het in de gaten houden van je baby enzovoorts. Ook wordt er geholpen met opruimen en met het voeden. Dit geeft een geruststellend gevoel. Een kraamverzorgende biedt ook een luisterend oor, het is namelijk niet zomaar iets om ineens ouder te zijn. Er komt een hoop bij kijken. Met de hulp van een kraamverzorgende heb je meer tijd om echt te genieten van je baby.

Waar heb je recht op?

Kraamzorg wordt vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering. Je hebt recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg verdeeld over maximaal 10 dagen. Er wordt geteld vanaf de dag van de bevalling. De plaats van de bevalling is wel van belang voor het aantal dagen dat er kraamzorg mag worden gegeven. De dagen in het ziekenhuis worden namelijk in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg. Voor kraamzorg thuis geldt een eigen bijdrage van ongeveer 4 euro per uur. Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak, dus uit vrije wil, betaal je een eigen bijdrage van 34 euro per dag voor de kraamzorg die je na de bevalling ontvangt. Als je een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak hebt is het natuurlijk een ander verhaal. In dat geval geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg en worden de kosten in zijn geheel vergoed. Als je weer thuis bent en je nog recht hebt op kraamzorg, geldt de eigen bijdrage weer.